Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku stoupl objem bankovek a mincí. Lidé u sebe mají i neplatná platidla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V Česku bylo ke konci roku 2016 v oběhu přes 2,2 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční nárůst o šest procent. Mezi lidmi jsou dokonce i neplatná platidla jako například papírová padesátikoruna.

Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 508 miliard na zhruba 555 miliard Kč.

Z bankovek bylo nejvíce ke konci loňského roku tisícikorun, a to 140,7 milionu. Následují dvoutisícikorunové bankovky, stovky a dvoustovky. V případě mincí peněžnímu oběhu kralují koruny a dvoukoruny.

Z neplatných bankovek je mezi lidmi ještě 11,6 milionu padesátikorun za 581 milionů korun. Jejich platnost skončila k 1. dubnu 2011.

V souladu se zákonem č. 6/1993 Sb., o České národní bance má ČNB výhradní právo vydávat do oběhu bankovky a mince, včetně mincí pamětních, a řídit peněžní oběh. ČNB spravuje zásoby bankovek a mincí, stahuje z oběhu a ničí opotřebované bankovky a mince a vyměňuje poškozené peníze za nové.

Témata:  ČNB peníze CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy