Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do aféry Panama Papers je prý zapletena i slovenská firma

Skandál Panama Papers
Skandál Panama Papers
Foto: Pixabay

Bratislava - Aféra Panama Papers se dotýká také slovenské firmy Latem Trading a další společnosti nizozemského podnikatele Gustaafa Davida Poelena. Policie a finanční správa SR činnost Latem Tradingu prověřuje.

Například ekvádorský podnikatel Marco Vallejo podle portálu Aktuality.sk využil společnost Latem Trading k převodu 100 tisíc dolarů, a to patrně s cílem vyhnout se placení daní ve své zemi. Jinou transakci prostřednictvím Latem Trading s podobným účelem prý zase neumožnila jedna ze švýcarských bank.

Poelen na začátku dubna odmítl, že by se jeho firma Latem Trading dopustila nekalého jednání.

Latem Trading a další firmy kolem Poelena měly účty ve slovenské bance Privatbanka. Peněžní ústav informoval, že do loňského října účty těchto firem uzavřel. Tento krok prý nesouvisel s převody peněz ale s přehodnocením strategie banky vůči klientům.

Podle listu Sme Privatbanka ještě v roce 2012 vyhodnotila jednu transakci na účtu firmy Latem Trading jako podezřelou a nahlásila ji finanční policii. Po provalení aféry Panama Papers banka předala policii informace o převodech na účtech firem podnikatele Poelena. List uvedl, že za devět let bylo na kontech uskutečněno do 20 tisíc transakcí.

Témata:  Slovensko Panama Papers

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy