Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny zemědělských výrobců klesají, u těch průmyslových vzrostly

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Meziměsíčně se ceny zemědělských výrobců snížily o 0,4 % a tržních služeb o 0,9 %. Vzrostly ceny průmyslových výrobců o 0,5 %, stavebních prací o 0,1 %. Meziročně byly nižší ceny zemědělských výrobců o 4,7 % a průmyslových výrobců o 0,4 %. Ceny stavebních prací byly vyšší o 1,2 % a tržních služeb o 0,2 %. V průměru za celý rok 2016 v porovnání s rokem 2015 byly nižší ceny zemědělských výrobců o 4,9 % a průmyslových výrobců o 3,3 %. Ceny stavebních prací byly vyšší o 1,1 % a tržních služeb o 0,1 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Míra spotřebitelské inflace v prosinci vzrostla na rovná dvě procenta z listopadových 1,5 procenta, což byl podle statistiků nejvyšší meziroční růst cen od prosince 2012. V průměru za celý loňský rok spotřebitelské ceny vzrostly o 0,7 procenta, což je nejvíc za poslední tři roky.

V loňských průmyslových cenách se odrazil stejně jako o rok dřív celosvětový vývoj cen ropy. Chemické výrobky tak ve srovnání s rokem 2015 zlevnily o 6,1 procenta, stejným tempem se snížily ceny těžby a dobývání. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu klesly o 4,1 procenta a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o dvě procenta. O 1,3 procenta se meziročně zvýšily ceny vody.

V samotném prosinci meziroční pokles cen zmírnil. Zlevnila těžba a dobývání o 5,1 procenta, klesly ceny elektřiny, plynu, chemických látek a výrobků. Ceny za rafinované ropné produkty vzrostly, stejně jako za vodu a potraviny.

Ve srovnání s listopadem ceny v průmyslu vzroslty o půl procenta a stavebních prací podle odhadů o 0,1 procenta. V zemědělství ceny klesly o 0,4 procenta a tržní služby pro podnikatele zlevnily o 0,9 procenta.

Za celý loňský rok ceny zemědělských výrobců byly v průměru nižší o 4,9 procenta, ceny stavebních prací se zvýšily o 1,1 procenta a tržních služeb v podnikatelské sféře o 0,1 procenta.

Vývozní ceny se proti listopadu 2015 snížily o 1,4 procenta, dovozní ceny klesly o rovné procento. Meziměsíčně naopak ceny v zahraničním obchodě vzrostly - ve vývozu o půl procenta a v dovozu o 0,8 procenta.

Témata:  průmysl ceny zboží ekonomika zemědělci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy