Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomice USA se nedaří, růst HDP ke konci roku 2016 zpomalil

Burza NYSE v New Yorku
Burza NYSE v New Yorku
Foto: Pixabay

Washington - Ministerstvo obchodu USA dnes vydalo první odhad ohledně vývoje HDP v posledním kvartálu loňského roku. Americká ekonomika zpomalila tempo růstu na 1,9 procenta z dvouletého maxima 3,5 procenta ve třetím kvartálu. Za celý loňský rok výkon největší ekonomiky světa zpomalil na 1,6 procenta z tempa 2,6 procenta v roce 2015.

V posledním roce vlády prezidenta Baracka Obamy tak byl hospodářský růst nejslabší za pět let, uvedla agentura AP. Loni ekonomiku podvazoval silný kurz dolaru, který podkopával vývoz, a také nízké ceny ropy. Hlavní příčinou zvolnění tempa na konci roku byl vyšší obchodní deficit v důsledku poklesu vývozu sójových bobů.

Vývoz z USA klesl za čtvrtletí o 4,3 procenta, což byl prudký zvrat po desetiprocentním nárůstu v předešlém kvartálu. Obchodní bilance snížila čtvrtletní tempo růstu o 1,7 procentního bodu, zatímco v předešlém čtvrtletí je o 0,85 bodu zvýšila.

Na konci roku dál solidně rostly spotřebitelské výdaje, které tvoří asi dvě třetiny HDP. Jejich tempo se zmírnilo na 2,5 procenta ze tří procent v předešlém kvartálu. Růst podnikatelských investic naopak zrychlil na 2,4 procenta z tempa 1,4 procenta.

Nový prezident Donald Trump stanovil ve své předvolební kampani cíl zdvojnásobit tempo hospodářského růstu proti Obamově éře na dvojnásobek, tedy zhruba čtyři procenta. Dopomoci má k tomu ambiciózní program zahrnující snižování daní, deregulaci a zvýšené výdaje na výstavbu infrastruktury.

Podle ekonomů by Trumpův plán mohl ekonomiku podpořit zejména v tomto roce. "Je ale dost možné, že ve druhém pololetí, pokud Trump úspěšně prosadí svůj program v Kongresu, dostane ekonomika výrazný růstový impulz," uvedl Sung Won Sohn, profesor ekonomie na kalifornské Martin Smith School of Business. Podle něj by ekonomika mohla zrychlit tempo na 3,5 až čtyři procenta.

Témata:  USA ekonomika Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy