Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zisk Moneta Money Bank klesl na 4,05 miliardy

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Moneta Money Bank loni vykázala neauditovaný čistý zisk 4,05 miliardy korun, o rok dřív měla upravený čistý zisk 4,51 miliardy korun. Provozní výnosy se snížily na loňských 11,1 miliardy korun z 12,1 miliardy v roce 2015. Výsledky dnes ČTK poskytla banka. Moneta Money Bank patří do skupiny Moneta, která do loňského května působila pod názvem GE Money.

"V roce 2016 banka profitovala z mimořádného příjmu pramenícího z odprodeje akcií společnosti Visa a majetkové účasti na Pražské burze cenných papírů v hodnotě 279 milionů Kč před zdaněním," uvedla Moneta v tiskové zprávě. Dodala, že hrubý objem splácených úvěrů jí loni vzrostl o 4,1 procenta, zatímco objem nesplácených úvěrů se snížil o 47 procent. Celkové náklady bance klesly o osm procent.

S akciemi Moneta Money Bank se od loňského května obchoduje na pražské burze. Díky nárůstu kapitálu banka navrhla dividendu 9,80 koruny za akcii, což podle ní představuje výnos téměř 12 procent z konečné ceny akcií v roce 2016. Na dividendy by tak šlo zhruba pět miliard korun.

V letošním roce banka očekává pokles čistého zisku i provozních výnosů. Podle agentury Reuters plánuje čistý zisk alespoň 3,4 miliardy korun a provozní výnosy nad 10,3 miliardy Kč.

Americký konglomerát General Electric se Moneta Money Bank plánuje zbavit, protože se chce zaměřit na průmyslovou činnost. Oddělení od skupiny GE banka očekává v letošním roce, tedy o šest měsíců dříve proti plánu. Výdaje na tuto operaci předpokládá banka v rámci stanoveného rozpočtu jednu miliardu korun.

Moneta Money Bank má asi milion klientů. Služby poskytuje ve 230 pobočkách.

Témata:  ekonomika Moneta Money Bank

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy