Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurozóna a MMF dosáhly dohody o Řecku

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Brusel - Eurozóna a Mezinárodní měnový fond (MMF) našly shodu ve společném postoji, který budou prezentovat Řecku. Zadlužená země se předloni v létě dohodla už na třetím záchranném programu, v jehož rámci by měla v průběhu tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč).

Setkání mezi věřiteli a představiteli Řecka se má uskutečnit dnes, oznámil šéf skupiny ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem. Zdroj agentury Reuters ale upozornil, že výsledek dnešního jednání se zástupci Řecka je stále nejistý a není jasné, zda Atény návrh přijmou.

Jednotný postoj mezi vládami eurozóny a MMF představuje průlom, protože obě strany mají již několik měsíců rozdílné názory na velikost přebytku primárního rozpočtu Řecka v roce 2018 a jeho udržení v dalších letech a také v otázce oddlužení. Tyto rozdílné názory brání uvolnění dalších financí Řecku z posledního záchranného programu eurozóny.

MMF se do třetího programu nezapojil, což někteří představitelé eurozóny vyžadují. MMF však nemá poskytnout peníze, eurozóna potřebuje, aby program zaštítil svými odbornými znalostmi.

MMF svou účast v programu podmiňuje tím, aby eurozóna Aténám výrazně snížila dluhovou zátěž, a tuto potřebu dokládá výpočty o růstu řeckého dluhu v příštích 40 letech. Proti razantnějšímu oddlužení Řecka vystupuje zejména Německo. Nejbližší termín, kdy bude muset Řecko splatit větší částku dluhu, je v červenci.

Témata:  Řecko Mezinárodní měnový fond (MMF) eurozóna

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy