Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růst české ekonomiky zpomalil o polovinu

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Růst české ekonomiky loni zpomalil na 2,3 procenta. Předloni růst činil 4,6 procenta. Ve 4. čtvrtletí 2016 se HDP meziročně zvýšil o 1,7 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostl o 0,2 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Růst ekonomiky byl loni nižší, než předpokládali odborníci.

K růstu HDP za celý loňský rok přispěly hlavně spotřeba domácností a zahraniční obchod. "Z rostoucí domácí a zahraniční poptávky těžila většina odvětví národního hospodářství, zejména zpracovatelský průmysl. Výjimkou bylo stavebnictví, jehož výkonnost byla výrazně nižší než v roce 2015," sdělili statistici.

Trh práce byl v roce 2016 pozitivně ovlivněn pokračujícím ekonomickým růstem. Zaměstnanost byla o 1,8 % vyšší než v roce 2015, informuje czso.cz. Ve 4. čtvrtletí se zaměstnanost zvýšila meziročně o 2,1 % a v porovnání s předchozím čtvrtletím o 0,6 %.

Posílení ekonomiky za celý loňský rok i za samotné 4. čtvrtletí bylo nejnižší za poslední tři roky. V roce 2015 ekonomika posílila o 4,6 procenta a v roce 2014 o 2,7 procenta. V letech 2013 a 2012 naopak hospodářství mírně oslabovalo. Nižší meziroční růst za čtvrté čtvrtletí naposledy tuzemská ekonomika zaznamenala na konci roku 2013, kdy ve 4. čtvrtletí HDP stoupl jen o 1,3 procenta.

Analytici oslovení ČTK odhadovali, že za celý rok HDP stoupne o 2,5 procenta a ve 4. čtvrtletí zrychlí mezičtvrtletní růst na 0,8 procenta.

Pro srovnání například HDP Německa loni podle německého statistického úřadu vzrostl o 1,9 procenta, což je nejprudší tempo za pět let. Tempo meziročního růstu hrubého domácího produktu Slovenska v loňském čtvrtém čtvrtletí zrychlilo na 3,1 procenta ze tří procent ve třetím kvartálu.

Témata:  HDP ČR ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ) Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy