Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řetězec Lidl o 25 procent zvýší nástupní mzdu zaměstnanců

Supermarket Lidl, ilsutrační fotografie
Supermarket Lidl, ilsutrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23.333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24.897 Kč. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Zvýšení nástupní mzdy od 1. března srovnává platové podmínky ve všech krajích na stejnou úroveň. "Výjimku tvoří pouze Praha a nejbližší okolí z důvodu lokálních podmínek na pracovním trhu. Tento rozdíl však od 1. března bude činit necelých 700 Kč. Nástupní mzda při čtyřicetihodinovém úvazku bude v Praze 24.000 Kč," dodal generální ředitel společnosti Lidl Pavel Stratil.

Lidl podle něj začne také nabízet kratší pracovní úvazky na 30 nebo 35 hodin týdně. Při 35 hodinách týdně bude nástupní mzda prodavačů a pokladních 20.417 korun.

Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO) krok Lidlu uvítal. "Jedná se o razantní nárůst. Přestože jde o vlastní iniciativu společnosti, považujeme to za skvělou zprávu a jsme přesvědčeni, že akce odborů Konec levné práce má svůj význam. Věříme, že se spirála navyšování mezd roztočí i v dalším období," dodala předsedkyně OSPO Renáta Burianová.

Podle odborářů v maloobchodu činí základní mzda provozních zaměstnanců v Praze v řetězcích při nástupu asi 14.000 korun. Platy.cz uvádí průměrnou mzdu na pozici prodavač 14.125 Kč a u pokladní 13.932 Kč. Průměrná mzda v ČR přitom loni ve 3. čtvrtletí byla 27.220 Kč. Podle odhadu odborů přitom pracuje v maloobchodu a velkoobchodu v ČR 180.000 lidí.

V Albertu zaměstnanci na provozních pozicích v obchodech v průměru vydělávají při plném úvazku 15.500 korun, včetně variabilní složky. Od 1. ledna firma zvedla mzdy v průměru o 8,5 procenta. Nejvíce si polepšili prodavači a pokladní, kde průměrné zvýšení základních mezd dosáhlo téměř deset procent, ale řada z nich má mzdy navýšené až o 20 procent.

IKEA loni zavedla ve střední Evropě novou strukturu mezd. "Výsledkem bylo zvýšení mezd většiny zaměstnanců. Nová struktura mezd znamená zvýšení mzdy pro téměř tři čtvrtiny zaměstnanců. Jednalo se o investici do mezd ve výši 1,4 milionu eur, tedy přibližně devítiprocentní nárůst našich mzdových nákladů," uvedl v lednu personální manažer pro region Alessandro Lagazio.

Kaufland loni zvýšil platy svých zaměstnanců až o 20 procent, týkalo se to zejména provozních pozic. V inzerátech na svém webu uvádí společnost plat např. pokladní na pobočce Třinec 16.000 až 18.000 Kč.

Témata:  Lidl platy ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy