Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína se stala nejdůležitějším obchodním partnerem Německa

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Čína loni překonala Spojené státy, které se propadly na třetí místo za Francii, a poprvé se stala nejdůležitějším obchodním partnerem Německa. Vývoj zřejmě přivítá spolková vláda, která má obavy z protekcionistické politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Celkový objem obchodu Německa s Čínou, tedy výše dovozu a vývozu mezi oběma zeměmi, loni stoupl na 170 miliard eur (4,6 bilionu Kč). Objem obchodu s Francií činil 167 miliard eur a se Spojenými státy na třetím místě 165 miliard eur.

V roce 2015 se USA staly největším obchodním partnerem Německa, když poprvé od roku 1961 překonaly Francii díky oživení americké ekonomiky a slabšímu euru.

Při pohledu pouze na vývoz z Německa, byly největším klientem pro zboží "vyrobené v Německu" Spojené státy. Ty dovezly z největší evropské ekonomiky zboží za 107 miliard eur. Druhá byla Francie s částkou 101 miliard eur a třetí Británie, která dovezla z Německa zboží za 86 miliard eur.

Témata:  Německo Čína dovoz a vývoz ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy