reklama

Koncern do svých pekáren během tří let investuje deset miliard korun, zbylých 1,5 miliardy v Česku. Nová pekárna zniká ve Wittenbergu, asi 100 kilometrů jižně od Berlína v areálu Babišovy chemičky SKW Piesteritz, což by mělo přinést úsporu v nákladech.

Investice v Německu směřují do jednoho z největších zdejších pekárenských řetězců Lieken, který Agrofert koupil od italské potravinářské firmy Barilla před čtyřmi lety.

V Česku investuje Agrofert do stavby nové pekárny v Rosicích u Brna a do nových linek na výrobu chleba, toustů a sendvičů v Zelené louce u Prahy. V Rosicích firma za 600 milionů korun zbourala starou těstárnu a novou pekárnu otevřela v minulém týdnu.

Agrofert v pekárenství vedle německé firmy Lieken vlastní společnost Penam, která má 12 pekáren a čtyři mlýny v Česku a pět pekáren a čtyři mlýny na Slovensku. V prostějovské firmě Profrost vyrábí zamražené pečivo. V Maďarsku Agrofertu patří výrobce toustového chleba a trvanlivého pečiva Ceres. Roční tržby všech pekáren v koncernu přesahují 20 miliard korun, firmy zaměstnávají víc než 4000 lidí.