Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České spořitelně loni stoupl zisk, daří se i Erste Bank

Česká spořitelna
Česká spořitelna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česká spořitelna dnes zveřejnila výsledky svého hospodaření. Čistý zisk jí meziročně stoupl o 8,1 procenta na 15,5 miliardy korun. Důvodem je růst úvěrů a jednorázový příjem z prodeje podílu ve společnosti VISA Europe.

ČS je největší tuzemská banka podle počtu klientů. Provozní zisk spořitelny loni klesl o 5,1 procenta na 20,08 miliardy korun. Příčinou byl zejména propad výnosu z poplatků a provizí. Čistý úrokový výnos loni skončil 1,4 procenta pod úrovní roku 2015.

Rostl zájem klientů o spotřebitelské úvěry i hotovostní úvěry. "Nově poskytnuté hypotéky fyzickým osobám v roce 2016 meziročně vzrostly o 16 procent a překročily 57 miliard korun, což je historicky nejvyšší roční objem," uvedla banka.

Vklady klientů ČS loni meziročně vzrostly o necelých 11 procent na 786,9 miliardy korun. Bilanční suma spořitelny se v roce 2016 zvýšila o 11,1 procenta na 1,066 bilionu korun.

Poměr nákladů a výnosů se loni zvýšil na 47,5 procenta z 46,8 procenta o rok dříve. Provozní náklady loni spořitelna snížila o 2,4 procenta na 18,1 miliardy Kč. Čistý výnos z poplatků a provizí pokles o devět procent. Podle banky byl negativní výsledek ovlivněn evropskou regulací v oblasti platebních karet.

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, loni zvýšila čistý zisk o víc než 30 procent na 1,26 miliardy eur (34 miliard Kč). Zlepšení je podle vedení firmy dáno nižšími rizikovými náklady. Provozní výnosy klesly pod tlakem nízkých úrokových sazeb zhruba o procento na 6,69 miliardy eur (180,8 miliardy Kč). 

"Region střední a východní Evropy si zachovává dynamiku hospodářského růstu, která je nad průměrem eurozóny, což přispívá ke kladným výsledkům a solidnímu čistému zisku naší skupiny," komentoval čísla generální ředitel Erste Group Bank Andreas Treichl. Roční výsledek je mírně pod odhady analytiků, kteří očekávali růst čistého zisku o třetinu na 1,275 miliardy eur.

Témata:  Česká spořitelna Erste Group Bank ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy