Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB dostala 108 žádostí o povolení k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Česká národní banka dostala 108 žádostí o povolení k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru, 353 žádostí o samostatného zprostředkovatele a 16 žádostí o akreditaci. ČNB o tom dnes informovala ČTK. Do 1. března musely všechny firmy, které chtějí úvěry poskytovat nebo zprostředkovávat, požádat o licenci ČNB.

"Z údajů ČNB vyplývá, že počet poskytovatelů a zprostředkovatelů spotřebitelských úvěrů, kteří dosud tuto činnost vykonávali na základě pouhého živnostenského oprávnění, se významně zúží. Stejně tak se výrazně sníží legální nabídka spotřebitelských úvěrů," řekl ČTK tajemník České leasingové a finanční asociace Jiří Pulz. Mezi subjekty, které požádaly ČNB o licenci, jsou podle něj všechny členské společnosti asociace, zapojené do financování domácností.

"Jako pozitivní stránku nové úpravy vnímáme fakt, že díky licenčnímu řízení z trhu ustoupí řada neseriózních podnikatelů, kteří svým jednáním kvůli předchozí extrémně volné regulaci často vrhali stín na slušné poskytovatele spotřebitelských úvěrů," uvedla advokátka společnosti Schaffer & Partner Šárka Gregorová. Licenční řízení však může podle ní odradit také ty poskytovatele úvěrů, kteří patří mezi menší hráče na trhu a náklady spojené s licencí jsou pro ně příliš vysoké.

"Díky tomuto opatření bude tuzemský trh očištěn od nepoctivých firem, které svým jednáním ohrožovaly klienty a vrhaly je do dluhové pasti," uvedl Robin Stránský, marketingový manažer společnosti Tommy Stachi, která klientům poskytuje krátkodobé půjčky.

Centrální banka má nyní 15 měsíců na rozhodnutí. Poskytovatelů či zprostředkovatelů úvěrů bylo dosud podle odhadů asi 55.000, nový zákon má trh výrazně pročistit.

Vedoucí právního oddělení společnosti Partners Stanislav Holeš upozornil na to, že pokud před účinností zákona podnikaly na základě živnostenského oprávnění desetitisíce osob, neznamená to samo o sobě, že se počet osob oprávněných poskytovat spotřebitelský úvěr dramaticky sníží. "Desetitisíce podnikatelů s původní živností se totiž jen z menší části stane poskytovateli úvěru podle nového zákona. Většina z nich se stane samostatnými zprostředkovateli a nejvíce budou vázanými zástupci některého z poskytovatelů nebo samostatných zprostředkovatelů," podotkl.

Požadavky ČNB pro udělení licence jsou kapitál 20 milionů korun, prokazatelnost peněz, důvěryhodnost vedení firmy či předpisy upravující podnikání. Změna souvisí se zákonem o spotřebitelském úvěru, který vstoupil v platnost loni v prosinci.

Témata:  ČNB ekonomika úvěry

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy