Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB tiskne peníze ve velkém, v lednu provedla rekordní intervence za 391 miliard Kč

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Česká národní banka (ČNB) v lednu pokračovala v intervencích, když na devizovém trhu utratila zhruba 391 miliard korun za nákup eur. Devizové rezervy ČNB vzrostly během února o 8,8 miliardy eur a na konci měsíce činily 105,4 miliardy eur.

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Dosud měsíční rekord připadal hned na první měsíc intervencí, kdy centrální banka na devizovém trhu nakoupila eura za 202 miliard korun.

Za růstem objemu devizových intervencí je podle ekonomů rostoucí inflace a rostoucí očekávání investorů, že ČNB ukončí kurzový závazek v blízké době. Bankovní rada ČNB na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení devizových intervencí vidí polovinu letošního roku.

Podle ekonomů objem devizových rezerv již překonal hranici 60 procent HDP a patří po Švýcarsku mezi největší v rámci zemí OECD. ČNB dlouhodobě tvrdí, že jí růst devizových rezerv nevadí a není v tomto ohledu omezena žádným limitem. Devizové rezervy ale mohou přivést centrální banku do účetní ztráty, a to kvůli jejich přecenění po ukončení kurzového závazku.

Devizové rezervy České národní banky vzrostly během února o 8,8 miliardy eur. Objem rezerv v dolarech se v únoru zvýšil o 7,77 miliardy na 111,682 miliardy dolarů, v korunách stoupl o 237,3 miliardy korun na 2,847 bilionu korun. Objem rezerv tak odpovídá 60 procentům ročního HDP, což loni podle dřívějších dat Českého statistického úřadu představovalo 4,7 bilionu Kč.

Meziročně se devizové rezervy v eurech zvýšily téměř o 41 miliard eur, v korunách o 1,1 bilionu korun a v dolarech o více než 41 miliard dolarů.

Témata:  ČNB CZK (česká koruna) ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy