Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko zamítlo požadavek USA na otevření automobilového trhu

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Spojené státy žádaly zajištění lepšího přístupu zahraničních automobilek na japonský automobilový trh. Vláda v Tokiu to zamítla. Washington vede v této záležitosti obchodní spor s Japonskem už od roku 2015.

Americká vláda ve středu předložila Světové obchodní organizaci (WTO) dokument, podle něhož "brání přístupu na japonský automobilový trh řada mimocelních bariér". Washington si rovněž stěžuje na "významné bariéry", jimiž je chráněn japonský zemědělský sektor.

Šéf úřadu japonské vlády Jošihide Suga reagoval slovy, že Japonsko neuvaluje na dovoz automobilů "žádné celní ani mimocelní bariéry". "Naše pozice je taková, že japonský automobilový trh je již otevřen", dodal.

Americká vláda podala k WTO podobnou stížnost na Japonsko již v roce 2015 v rámci svého pravidelného hodnocení japonské obchodní politiky. Letošní podání by ale mohlo mít větší význam, protože se prezidentem USA stal Donald Trump, který chce prosazovat americké zájmy v zahraničním obchodě.

Témata:  Japonsko USA automobilový průmysl

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy