reklama

Do akcií investují opatrně, loni věřili zejména akciím společností ČEZ a Apple. Vyplývá to z průzkumu UniCredit Private Banking, který zahrnuje informace o 6000 klientech privátního bankovnictví s majetkem přesahujícím tři miliony korun.

Rostoucí geopolitická nejistota v Evropě i Severní Americe nutí bohaté Čechy hledat pro své peníze a majetek bezpečná kotviště. Proti předchozímu roku tak výrazně stoupl zájem o investice do nemovitostí v ČR i v zahraničí. Investuje do nich šest z deseti klientů privátního bankovnictví. Nejpopulárnějším investičním nástrojem bohatých ale stále zůstávají fondy (68 procent), zajímavé jsou alternativy jako investiční certifikáty, do kterých své peníze ukládá až polovina movitých Čechů.

Čemu se naopak movití Češi ve většině případů vyhýbají, jsou rozkolísané trhy s nejistými výnosy. Omezují zájem o komodity (osm procent) a cenné kovy (16 procent), s rostoucí cenou mírně klesly také nákupy půdy (32 procent). Opatrní jsou stále i u přímých investic do akcií. "Zájem zůstává obecně o tituly nabízející stabilní dividendu," uvedl ředitel privátního bankovnictví UniCredit Bank Dušan Hladný. Investiční portfolia doplňují uměním nebo 'andělskými' investicemi do rozvoje start-upů.

"V době nízkých výnosů, rozkolísaných trhů a množících se geopolitických nejistot od Brexitu po situaci kolem zvolení nového amerického prezidenta rozšířili bohatí Češi svá portfolia o investiční certifikáty s konzervativní strukturou, kde vsadili na takové firmy jako American Airlines či Louis Vuitton. Dále nakupovali korporátní dluhopisy nebo fondy absolutního výnosu," upozornil Hladný.