Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechceme obchodní válku s USA, nebudeme devalvovat měnu, slíbil čínský premiér

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Čínský premiér Li Kche-čchiang dnes řekl, že si Peking nepřeje obchodní válku se Spojenými státy a neplánuje devalvovat měnu, aby podpořila export. Reagoval tak na slova amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Washington potrestá Čínu za manipulaci s kurzem čínské měny.

"Nechceme být svědky vypuknutí obchodní války mezi oběma zeměmi," prohlásil dnes Li Kche-čchiang. "Domnívám se, že navzdory odlišným názorům můžeme spolu jednat a spolupracovat, abychom našli řešení," dodal.

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny loni vzrostl o 6,7 procenta, což bylo ve stanoveném rozpětí, avšak tempo růstu bylo nejpomalejší za 26 let. Na letošek si Čína stanovila cíl růstu ekonomiky o 6,5 procenta. "Téměř každý rok slyším předpovědi, že čínské hospodářství čeká tvrdé přistání. Domnívám se však, že výkon naší ekonomiky v posledních letech by měl stačit k tomu, aby tyto předpovědi umlčel," řekl premiér.

Li Kche-čchiang se na tiskové konferenci vyjádřil také k řadě zahraničněpolitických témat. Vyzval všechny zainteresované strany, aby se vrátily k rozhovorům o severokorejském jaderném a raketovém programu. KLDR od šestistranných rozhovorů odstoupila v roce 2009. Premiér dále zopakoval, že Peking je rezolutně proti nezávislosti Tchaj-wanu a že se bude nadále držet politiky jedné Číny.

Témata:  Čína ekonomika USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy