reklama

Soud nařídil v lednu uvalit na Schmidta vazbu bez možnosti propuštění na kauci. Schmidt byl předtím zadržen v Miami na letišti.

Schmidt a další činitelé firmy podle žaloby v roce 2014 opakovaně americkým úřadům zdůvodňovali vysoké reálné emise nových vozů firmy nepravdivými technickými příčinami. Mezi další obviněné patří například bývalý šéf vývoje značky VW Hainz-Jakob Neusser či někdejší šéf vývoje motorů Jens Hadler.

Volkswagen minulý týden ve Spojených státech oficiálně přiznal vinu ve skandálu kolem falšování emisních testů. V rámci dohody o urovnání skandálu s vládou USA musí zaplatit 4,3 miliardy dolarů (108 miliard Kč) a provést rozsáhlé změny.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Volkswagen následně přiznal, že software po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut, v USA se přitom skandál týká méně než 600.000 vozů.