reklama

Firmě vadí, že má OKD získat státní podnik Prisko jen za 80 milionů korun. Zváží kvůli tomu arbitráž.

Pro úspěch reorganizace OKD je nezbytné, aby do firmy vstoupil strategický investor. Vedení OKD ho několik měsíců hledalo, avšak minulý měsíc napsalo společnosti Prisko, že nedostalo žádnou nabídku, která by úspěšnou reorganizaci umožňovala.

Mezi dvěma finálními nabídkami byly podle informací ČTK a Hospodářských novin nabídky od společnosti EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský, a od zahraničního hedgeového fondu. Kromě zajištění dalšího provozu dolů se nový vlastník musí postarat i o jejich postupný útlum. Podle odhadů by přišel na více než osm miliard korun.

Žádná z firem, které podaly své nabídky, neuvedly, kolik chtěly za OKD zaplatit, ani nabídky oficiálně nekomentovaly. Mluvčí Energetického a průmyslového holdingu Daniel Častvaj dnes nechtěl nijak komentovat zájem EP Industries.

Portál Euro uvedl, že konsorcium, jehož byla Alcentra součástí, podalo 1. března nabídku na odkup veškerého provozního majetku OKD za kupní cenu dosahující minimálně 540 milionů korun. Navržená kupní cena byla podle firmy výrazně vyšší, než jakou mohlo OKD očekávat.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský řekl ČTK, že firma proces hledání investora nebude komentovat. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na dotaz ČTK uvedl, že o nabídce nemá informace.

"Pokud by snad výsledkem výběrového řízení měla být skutečnost, že OKD bude prodáno státnímu subjektu, který se výběrového řízení vůbec neúčastní, a to za horších podmínek, než nabízí náš klient, pak náš klient nebude mít jinou možnost než zvážit další prostředky obrany svých oprávněných zájmů, a to i prostřednictvím mezinárodní arbitráže," napsal podle portálu zástupce Alcentry v dopise premiérovi.