Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v Libyi a napětí kolem Sýrie zvyšují cenu ropy

Ropa, ilustrační fotografie
Ropa, ilustrační fotografie
Foto: Seriál Následky, stanice Spektrum

Londýn/New York – Cena ropy dál roste. Například severomořská ropa Brent se na světových trzích pohybuje v blízkosti měsíčního maxima mírně nad 56 dolary.

Ropný trh podporuje další uzavření velkého ropného pole v Libyi. Napětí kolem Sýrie a signály, že dohoda o globálním omezení těžby v rámci kartelu OPEC vede ke snižování globálního přebytku zásob.

Brent kolem 16:50 SELČ posílil o 0,8 procenta na 55,70 dolaru za barel a byl blízko pátečního maxima 56,08 USD. Americká lehká ropa WTI byla s jednoprocentním ziskem kolem 52,78 USD.

V neděli bylo uzavřeno libyjské ropné pole Šarara poté, co jedna ozbrojená skupina zablokovala ropovod spojující jej s terminálem, řekly agentuře Reuters zdroje z oblasti. Pole Šarara přitom teprve obnovilo produkci po týdenní odstávce.

Už v pátek ropa posílila v reakci na americký útok na syrskou leteckou základnu. Vývoj v Sýrii pro ropný trh znamená dodatečnou rizikovou přirážku k cenám, řekl Reuters analytik banky SEB Bjarne Schieldrop s tím, že cena Brentu během druhého čtvrtletí by se mohla vyšplhat k 60 dolarům.

Témata:  ropa OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy