Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodej počítačů celosvětově klesá, snížil se o dvě procenta

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Toshiba

Berlín - Prodej počítačů na světě se v prvním čtvrtletí letošního roku snížil o 2,4 procenta. Poprvé po deseti letech se jich prodalo méně než 63 milionů.

Kvůli větší konkurenci by do pěti let měly z trhu zmizet menší firmy, které nemají velký okruh stálých zákazníků, soudí Kitagawaová. Podle jejího názoru přežijí tři největší tradiční výrobci Lenovo, HP a Dell a s nimi Apple, jenž se může spolehnout na svou vyhraněnou klientelu.

Méně nakupují soukromníci, stoupá důležitost firemních odběratelů. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti pro výzkum trhu Gartner.

Ještě větší pokles zájmu nastal v Evropě, kde se prodalo 17,9 milionu počítačů, což je ve srovnání s minulým čtvrtletím o 6,9 procenta méně, uvedla agentura DPA.

Soukromé osoby se v menší míře zbavují starších modelů, o to více roste význam firemní klientely, vysvětluje analytička firmy Gartner Mikako Kitagawaová. Ceny počítačů budou navíc růst, protože podraží paměťové disky.

Témata:  počítače obchody ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy