Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výzva k dotacím na rychlý internet porušuje regule EU, zlobí se operátoři

O2 Telefonica
O2 Telefonica
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Výzva na čerpání dotací v objemu deseti miliard Kč pro budování vysokorychlostních internetových sítí porušuje podle operátorů pravidla EU pro státní podporu. Uvedly to oborové asociace operátorů, svaz průmyslu nebo hospodářská komora.

Česko získalo na budování vysokorychlostního internetu v zaostalých oblastech z operačního programu EU celkem 14 miliard Kč. Ministerstvo průmyslu na konci března po zhruba třech letech příprav vypsalo první výzvu na čerpání celkem deseti miliard, další plánuje vypsat na podzim. Prostředky musí vyčerpat do roku 2023.

Dokument podle operátorů obsahuje zásadní chybu v textu hodnotících kritérií, která vylučuje možnost podpory více vzájemně si geograficky nekonkurujících projektů v jedné intervenční oblasti. Výzva obsahuje také špatnou definici sítí s nárokem na ochranu a neobsahuje informaci o nově vybudovaných sítích v jednotlivých lokalitách, které vznikly po mapování tzv. bílých míst Českým telekomunikačním úřadem.

Vedle porušení pokynů EU výzva podle operátorů nedodržuje vládou schválené principy Národního plánu rozvoje sítí nové generace. Plněním plánu se přitom má ve středu zabývat vláda.

"Tyto skutečnosti, stejně jako fakt, že není dostatečně garantována ochrana investic do existujících sítí, vyvolávají obavy, že schválené dotační projekty budou snadno zpochybnitelné ze strany Evropské komise či ÚOHS (Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže) a dotace nebudou proplaceny," uvedly firmy s tím, že za této situace je pro ně riskantní dotační projekty připravovat.

Témata:  mobilní operátoři mobily EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy