Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Produkce květin v Česku třetím rokem stoupá, loni vzrostla na rekordních 2,17 miliardy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Olomouc - Tuzemská produkce květin se zvýšila z 2,095 miliardy korun v roce 2015 na rekordních 2,172 miliardy korun v roce 2016. Prodej květin tak vrostl třetím rokem po sobě.

Zároveň se zvýšil i dovoz květin. Na jarní etapě mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc to ČTK řekl předseda Svazu květinářů a floristů ČR Jiří Horák.

"Společnosti se vede relativně dobře, takže pokud to půjde dál, tak si myslím, že i letošní rok bude z pohledu prodeje květin dobrý," uvedl Horák.

Domácí produkce květin loni podle něj meziročně vzrostla o 3,7 procenta na 2,172 miliardy korun a dovoz květin o 15,2 procenta na 3,226 miliardy korun. Čeští pěstitelé vyvezli květiny v hodnotě 516 milionů korun, přičemž jejich export se zvýšil o 14 procent.

Nejvíc květin bylo loni do Česka dovezeno z Nizozemska, Německa a Dánska. Naopak tuzemští pěstitelé květin exportovali především na Slovensko a do Německa a Polska.

Každý obyvatel Česka za květiny loni utratil v průměru 1091 korun, zatímco o rok dříve to bylo 991 korun. Naopak samosprávy investice do veřejné zeleně podle pěstitelů zatím drží poměrně zkrátka.

Témata:  květiny Češi zemědělci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy