Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akcie NWR se kvůli OKD propadají, už ztrácejí více než 41 procent

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - OKD dnes podala k soudu sama na sebe insolvenci a akcie těžařské společnosti NWR na pražské burze v reakci ztrácejí více než 41 procent, obchodují se za 0,07 Kč.

Výrazně padají také akcie bank a elektrárenské ČEZ, index PX krátce před 15:00 klesal o 1,33 procenta na 897,26 bodu.

Cenné papíry NWR dopoledne dokonce posilovaly, okamžitě po zveřejnění insolvenčního návrhu se ale propadly do červených čísel. OKD insolvenční návrh spojila s návrhem na reorganizaci. Firma nemá dost peněz na to, aby mohla splácet své závazky. Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského bude podnik dál v obvyklém provozu a v dolech se bude normálně těžit.

V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů Kč o rok dříve.

Přehled hlavních událostí v OKD

Část akcií OKD byla na začátku 90. let minulého století prodána v kuponové privatizaci, hlavním majitelem zůstal stát. V následujících letech ale rozhodující vliv získala společnost Prosper Trading, která odkoupila akcie OKD od státního Restitučního investičního fondu a od obcí regionu. Později se většinovým vlastníkem stal Karbon Invest (KI) podnikatelů Viktora Koláčka a Petra Otavy. Do firmy vstoupil v druhé půli roku 1998, krátce po vzniku vlády Miloše Zemana (ČSSD).

V roce 2003 začala vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) jednat s KI o prodeji zbylých 46 procent akcií. Původně dohodnutou cenu 2,25 miliardy korun ale v květnu 2004 neschválil antimonopolní úřad (ÚOHS). V září téhož roku vláda Stanislava Grose (ČSSD) schválila prodej menšinového státního podílu skupině Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Většinovým vlastníkem se ještě v listopadu 2004 stala investiční skupina RPG Industries, vedená Zdeňkem Bakalou, jehož firma Charles Capital se přitom podle médií podílela i na předchozích krocích majitelů KI.

Později se majitelem OKD stala v Nizozemsku registrovaná firma New World Resources (NWR). Dvoutřetinovým vlastníkem NWR zůstala investiční firma BXR Group Limited, ve které Bakalovi patřil zhruba poloviční podíl. Na loňské dubnové valné hromadě opustil Bakala představenstvo společnosti, nadále mu ale zůstal poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která držela nadpoloviční podíl v NWR.

Ve středu 24. února ale bylo oznámeno, že CERCL převede svůj podíl na ostatní akcionáře NWR, aby usnadnila restrukturalizaci firmy. Novým majoritním vlastníkem se stala skupina Ad Hoc Group (AHG), jež sdružuje tři britské investiční společnosti. Má 60 procent hlasovacích práv.

Součástí privatizovaného majetku OKD byly i bývalé hornické byty. Okolo 44.000 těchto bytů spravovala společnost RPG Byty ze skupiny BXR. Loni v říjnu ÚOHS povolil změnu vlastníka společnosti RPG Byty, firmu převzala lucemburská společnost Fondy Bydleni 2.

Koláček, Otava a místopředseda představenstva dolů Jan Przybyla se později kvůli svému působení v OKD ocitli před soudem. Státní zástupce je obžaloval ze zneužívání informací v obchodním styku, kterým měli firmě způsobit škodu v řádu miliard korun. Soud ale v červnu 2009 všechny tři zprostil viny.

Po roce 1989 uzavřela OKD řadu šachet, výrazně klesl také počet zaměstnanců, kterých bylo koncem 80. let přes 100.000. Zatím naposledy byl uzavřen důl Dukla v Havířově (2007).

Témata:  OKD NWR akcie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy