Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výrobce supermoderních tanků Armata má problém. Prodělal 7,5 miliardy korun

Tank T-14 Armata zachycený na krátkém video záznamu  | foto: Alexabdr Smirnov
Tank T-14 Armata zachycený na krátkém video záznamu | foto: Alexabdr Smirnov
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Ruský průmyslový koncern Uralvagonzavod ohlásil nejvyšší ztrátu od roku 2003, kdy začal pravidelně zveřejňovat své finanční výsledky. Firma prodělala přes 7,5 miliardy korun

Uralvagonzavod, který pro ruskou armádu konstruuje tanky T-90 a nově i Armata podle ruského deníku RBK ohlásil nejvyšší ztrátu od roku 2003. V loňském roce prodělal 16,1 miliardy rublů, tedy zhruba 7,5 miliardy korun. Za propadem stojí především pokles zájmu o železniční cisterny a vagony.

Během posledního roku let klesl prodej vagonů z 15,3 tisíc kusů v roce 2014 na 1,9 tisíc v loňském roce. Drtivou většinu jich totiž kupuje dceřiná společnost UVZ Logistic, která vagony pronajímá přepravcům. Uralvagonzavod ale vyrábí pořád ty stajné vagony, o které už není zájem. 

Koncern tak nyní čerpá velkou část příjmů z vojenské výroby. Stojí totiž za produkcí tanku T‑90 a nově kontruuje i tanky nové generace Armata, kterých zatím firma vyrobila dvacet. Do roku 2025 by jich ale měla armáda koupit přes 2000.

Témata:  tank T-14 Armata Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy