Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komerční banka hlásí také menší zisk, majitel si ale polepšil

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha/Paříž - Povinné odvody do Fondu řešení krize a Fondu pojištění vkladů zapříčinily, že čistý zisk Komerční banky (KB) v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 16,3 procenta na 2,9 miliardy korun. Banka naopak zaznamenala nárůst počtu klientů o 18.000 na celkových 1,648 milionů.

Celkový objem vkladů klientů vzrostl o šest procent na 672,9 miliardy korun, o téměř sedm procent se zvýšil i objem úvěrů poskytnutých klientům.

"Náklady na riziko byly o 106 procent vyšší oproti velmi nízké úrovni prvního čtvrtletí roku 2015," vysvětluje hlavní příčinu propadu zisku mluvčí banky Michal Teubner. Po očištění hospodářských výsledků o vliv celoročních povinných odvodů by klesl čistý zisk KB meziročně o 1,8 procenta.

Objem úvěrů klientům KB vzrostl v prvním kvartálu o 6,8 procenta na 548,8 miliardy Kč. "Vidíme velmi dobré výsledky nedávných změn, které jsme provedli ve schvalování úvěrů spotřebitelům a malým podnikům," uvedl generální ředitel KB Albert Le Dirac'h. Odlišně se vyvíjela situace na poli úvěrů pro firmy. "Financování podniků je stále ovlivněno obecně silnou schopností klientů generovat volnou hotovost z provozní činnosti, a v prvním čtvrtletí došlo k určitému sezonnímu zpomalení úvěrování, podobně jako v minulých letech," sdělil médiím Le Dirac'h.

Hlavním majitelem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Té v prvním čtvrtletí vzrostl čistý zisk o 6,5 procenta na 924 milionů eur (25 miliard Kč). Nižší příjmy z obchodování vyrovnal silný výkon divize drobných bankovních služeb a mimořádný zisk z účetní úpravy hodnoty dluhu.

Příjmy banky se však snížily o tři procenta na 6,18 miliardy eur. Bez zahrnutí mimořádných položek, jako přehodnocení dluhu, pak čistý zisk klesl o půl procenta na 829 milionů eur. Překonal však odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk 801 milionů eur.

Zisk divize drobných bankovních služeb ve Francii stoupl o 18 procent na 328 milionů eur a v zahraničí se více než zdvojnásobil na 300 milionů eur. V Rusku, kde Société Générale vlastní jednu z největších soukromých bank Rosbank, v prvním čtvrtletí klesla ztráta na 18 milionů eur z loňských 89 milionů eur.

Témata:  Komerční banka Société Générale ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy