Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MMF očekává zrychlení růstu HDP na tři procenta

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Česká ekonomika letos podle odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF) zrychlí růst HDP na tři procenta. Táhne jej především domácí poptávka.

"Česká ekonomika si vede dobře. Růst je solidní a míra nezaměstnanosti nízká. Inflace je zpět na cílové úrovni. Veřejné finance jsou v dobré kondici, bankovní sektor je likvidní a ziskový. Přesto politici čelí důležitým výzvám. Zdá se, že roste finanční zranitelnost domácností, na pracovním trhu je nedostatečná nabídka," uvedla zpráva MMF.

Spotřebu podporuje podle zprávy silný růst reálných mezd a nízké úrokové sazby. "Rizika jsou na trhu s nemovitostmi. Česká národní banka by měla dostat zákonné nástroje k dosažení makroekonomické obezřetnosti," řekl na tiskové konferenci vedoucí mise Alasdair Scott.

Přestože je situace na pracovním trhu příznivá, měly by se podle něj učinit kroky, aby se na něj dostalo více lidí. "Místo snižování dluhu by se mělo více investovat do vzdělávání a budování infrastruktury," upozornil. Další doporučení směřovalo na zjednodušení stavebních povolení a obecně podmínek k podnikání.

Témata:  Mezinárodní měnový fond (MMF) HDP ČR Česká republika ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy