Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurozóna musí ihned jednat o zmírnění řeckého dluhu, Německo je proti

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Brusel - Ministři financí eurozóny musejí zahájit jednání o zmírnění dluhové zátěže pro Řecko, vyzval Mezinárodní měnový fond. A to navzdory nesouhlasu Německa.

Dosavadní postup je takový, že úspěšné uskutečnění reforem, požadovaných po Řecku podle mezinárodního záchranného programu z loňského léta, otevře dveře k uvolnění dalších peněz pro Řecko a k jednáním o zmírnění jeho obří dluhové zátěže.

Šéfka MMF Christine Lagardeová ale míní, že snažit se řadit tyto otázky za sebe nemá smysl. "Domníváme se, že specifická opatření, restrukturalizaci dluhu a financování je nyní nutné projednávat současně," napsala podle listu Financial Times Lagardeová v dopisu.

MMF nadále kritizuje jeden z cílů programu, podle kterého by Atény měly dosáhnout v roce 2018 primárního přebytku 3,5 procenta hrubého domácího produktu. Tento cíl si vyžádali ministři financí eurozóny v čele s Německem. Fond by byl spokojený s primárním přebytkem 1,5 procenta a tvrdí, že dosáhnout 3,5 procent bude velmi obtížené a "možná kontraproduktivní".

Věřitelé se tento rozpor mezi ministry a fondem pokusili vyřešit. V dubnu se shodli, že se budou chtít dohodnout s Řeckem na souboru náhradních opatření pro případ, že se výše zmíněný cíl pro primární přebytek ve výši 3,5 procenta nepodaří splnit. Lagardeová ale nyní jasně sdělila, že tyto rozhovory o náhradních opatřeních jsou po měsíci bezvýchodných jednání marné.

Ministři financí zemí platících eurem mají jednat o Řecku na pondělní mimořádné schůzce v Bruselu.

Témata:  Mezinárodní měnový fond (MMF) Řecko eurozóna

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy