Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maloobchodní tržby zpomalily v dubnu meziroční růst

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Jak dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy klesly v dubnu reálně meziměsíčně o 0,8 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 4,8 %, bez očištění o 2,7 %.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezónní vlivy snížily v dubnu reálně o 0,8 %. Tržby za nepotravinářské zboží klesly o 0,9 %, naopak za potraviny vzrostly o 1,0 % a za pohonné hmoty o 0,1 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 4,8 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 7,7 %, za potraviny o 3,6 % a za pohonné hmoty o 3,0 %. Meziroční vývoj neočištěných tržeb byl ovlivněn nižším počtem pracovních dní (o 3 dny méně než v dubnu 2016) a také  velikonočními svátky, které loni připadly na březen.

Meziročně se maloobchodní tržby bez očištění zvýšily o 2,7 %, přičemž za potraviny vzrostly o 4,3 %, za nepotravinářské zboží o 2,6 %, zatímco za pohonné hmoty klesly o 0,9 %.

Největší podíl na růstu tržeb v maloobchodě (bez očištění) měl internetový a zásilkový prodej (růst tržeb o 20,9 %) a prodej v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin (růst o 4,6 %). Tržby rostly rovněž ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením (o 2,6 %), s oděvy a obuví (o 1,2 %), s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 1,1 %) a s potravinami (o 0,5 %).

Méně než v dubnu předchozího roku se prodávaly farmaceutické a zdravotnické výrobky (o 3,5 %) a výrobky pro domácnost (o 2,1 %). 

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly reálně meziměsíčně o 0,4 % a očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily meziročně o 3,5 %. Neočištěné tržby se snížily meziročně o 6,1 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) klesly o 7,9 %, za opravy motorových vozidel naopak vzrostly o 1,4 %.

Témata:  tržby obchody ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy