Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČEZ bude pravděpodobně mít menší zisk, může za to odstávka Dukovan a levnější elektřina

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Analytici odhadují, že energetické skupině ČEZ v prvním čtvrtletí mírně klesl čistý zisk. Důvodem podle nich jsou pokračující odstávka bloků v Dukovanech a nižší prodejní ceny elektřiny.

Tržní konsenzus počítá s meziročním poklesem o dvě procenta na 7,4 miliardy korun. Tržby by měly zůstat zhruba na loňské úrovni 53 miliard korun.

"První čtvrtletí bylo poznamenáno pokračujícími odstávkami bloků v Dukovanech. Podle dostupného přehledu představovaly odstávky nevyrobenou elektřinu v objemu necelé terawatthodiny. Loni ve stejném období byla kapacita jaderných elektráren prakticky plně k dispozici," uvedl analytik Petr Hlinomaz.

"Zatímco ČEZ loni prodával ze svých zdrojů silovou elektřinu v průměru přibližně za 39 euro za megawatthodinu, letos by to podle mých odhadů mělo být zhruba 34 euro," doplnil analytik Fio banky Jan Raška.

Podle analytika J&T Banky Bohumila Trampoty se kromě samotných čísel investoři zaměří na potvrzení celoročního cíle vedení společnosti. ČEZ plánuje čistý zisk 18 miliard korun a provozní zisk EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) 60 miliard korun. "Nečekáme, že by vedení společnosti své cíle změnilo. To se může stát až v průběhu roku. Další ze sledovaných informací bude spuštění neplánovaně odstavených jaderných bloků," dodal Trampota.

Co se týče tržeb, odhady analytiků se pohybují v poměrně úzkém rozmezí 50,3 až 56,7 miliardy korun, tedy meziročně od pětiprocentního poklesu do sedmiprocentního zlepšení. ČEZ oficiální výsledky zveřejní v úterý.

V loňském roce ČEZu meziročně klesl čistý zisk o osm procent na 20,5 miliardy korun. Tržby vzrostly o čtyři procenta na 210,2 miliardy korun.

Témata:  ČEZ ekonomika elektřina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy