Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České dráhy mají lepší rating, tato agentura jej vylepšila

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.moodys.com

Praha - Ratingová agentura Moody's zvýšila rating Českým drahám ze stupně Baa3 na Baa2. Obě úrovně jsou nejnižšími příčkami v investičním pásmu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů.

Změna reflektuje zlepšení hospodaření firmy, zejména v efektivitě nákladního dopravce (ČD Cargo), uvedla v hodnocení agentura. "Zvýšení ratingu o jeden stupeň na úroveň Baa2 se stabilním výhledem je pro nás velký úspěch," reagoval předseda představenstva drah Pavel Krtek.

České dráhy v nejbližších měsících plánují emisi dluhopisů, která má nahradit dluhopisy za 300 milionů eur, které dopravce vydal v roce 2011.

Loni České dráhy hospodařily se ztrátou 1,4 miliardy korun. Zhruba 700 miliony korun se na propadu podílelo vyplacení 1,2 miliardy korun na základě prohraného sporu se Škodou Transportation. Zbylých 500 milionů korun pro případ prohraného sporu držely ČD v rezervách.

Témata:  Moody´s České Dráhy ratingy od agentur

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy