Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nokia je ve ztrátě a bude hůř. Co za to může?

Nokia N86 8MP
Nokia N86 8MP
Foto: Nokia

Helsinky - Finská firma Nokia je za první čtvrtletí překvapivě ve ztrátě a další zhoršení očekává. Hospodaření ovlivnily slabší investice telefonních operátorů do bezdrátových sítí a klesající poptávka v Číně.

Čistá ztráta firmy dosáhla 513 milionů eur (13,9 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 177 milionů eur před rokem. Tehdy ještě fungovala jako samostatný podnik, od té doby převzala firmu Alcatel-Lucent. Tržby klesly o devět procent na 5,6 miliardy eur (151,3 miliardy Kč), a nedosáhly tak na odhady trhu.

Pokud by se nebraly v úvahu náklady na převzetí Alcatel-Lucent, vytvořila by Nokia v prvním čtvrtletí čistý zisk 139 milionů eur (3,8 miliardy Kč).

Analytici v průměru počítali s tržbami 5,76 miliardy eur. Tržby z prodeje telekomunikačních zařízení se meziročně snížily o osm procent na 5,2 miliardy eur.

Hospodaření Nokie ovlivnila také snaha začlenit aktivity společnosti Alcatel-Lucent. Dohodu o jejím převzetí za 15,6 miliardy eur Nokia oznámila loni v dubnu, kontrolu nad dosavadním rivalem převzala letos v lednu. Nokia byla před akvizicí třetím největším výrobcem zařízení pro telekomunikační sítě na světě. Akvizice má pomoct lépe konkurovat švédskému Ericssonu a čínské Huawei.

Témata:  Nokia Finsko ekonomika mobily

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy