Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda CETA mezi EU s Kanadou začne fungovat v září

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Hamburk (Německo)/Brusel - Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou, známá pod zkratkou CETA, se blíží. Provizorně začne fungovat 21. září.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes na svém twitterovém účtu oznámil, že se na tomto datu dohodl s kanadským premiérem Justinem Trudeauem.

V provizorním režimu bude dohoda fungovat do doby, než bude ratifikována všemi členskými státy EU, uvedla agentura DPA. V České republice dohodu s Kanadou v dubnu schválil Senát, souhlas ale ještě musí připojit Poslanecká sněmovna.

CETA odstraňuje většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchodování mezi unijními zeměmi a Kanadou. Podle odhadů expertů by dohoda mohla přinést nárůst obchodní výměny mezi EU a Kanadou až o pětinu. Kritici ale tvrdí, že může ohrozit tisíce pracovních míst.

CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement, též Komplexní hospodářská a obchodní dohoda) je dohoda mezi Kanadou a zeměmi Evropské unie, upravující podmínky volného obchodu a dodržování autorských práv.

Znění velké části ustanovení týkajících se autorského práva a jeho vynucování je téměř totožné s těmi, jež obsahovala Evropským parlamentem nedávno zamítnutá kontroverzní dohoda ACTA; to vyvolává obavy v řadách zastánců svobody internetu a lidských práv.

Témata:  EU Kanada ekonomika EUR (euro)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy