Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tesla představila světu nový elektromobil Model 3

Nabíjecí stanice pro elektromobily
Nabíjecí stanice pro elektromobily
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Washington - První sedan elektromobilu Model 3 americké automobilky Tesla sjel o víkendu z výrobní linky. Čtyřdveřový vůz bude prodáván od 35.000 USD (800.000 Kč), což je téměř polovina ceny nejlevnějšího modelu Tesly. Prvním 30 zákazníkům bude dodán koncem července. Na jedno nabití ujede asi 350 kilometrů.

Čtyřdveřový Model 3 je v Tesle prvním produktem hromadné výroby. Díky federální daňové úlevě na elektrovozy může stát ještě o 7500 dolarů méně.

Cena akcií Tesly se od prosince do konce června zdvojnásobila, neboť investoři podporují Muskovu strategii transformovat firmu z výrobce malého množství luxusních vozů na masového producenta levných automobilů pro široký trh, píše server BBC.

Za minulý týden však akcie spadly o 14 procent poté, co Musk na twitteru oznámil, že dodávky sedanů Model S a SUV Model X byly v prvním pololetí na spodní hranici prognózy. Sdělil rovněž, že v prosinci firma vyrobí 20.000 vozů Model 3, což je hluboce pod předpokládanými 10.000 vozy týdně.

Přestože dodávky automobilů se v letošním druhém čtvrtletí meziročně zvýšily o 53 procent, v porovnání s prvním čtvrtletím jsou o 12 procent nižší, napsala agentura AP.

Tesla minulý týden přišla o pozici nejhodnotnější automobilky ve Spojených státech, na kterou se vrátila společnost General Motors.

Témata:  Tesla Motors elektromobily auto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy