reklama

"Vyšší riziko a nejistota způsobí, že libra okamžitě po referendu klesne zhruba o 20 procent, což bude mít za následek intenzivní vlnu inflačních tlaků," uvedl NIESR ve zprávě, z níž dnes citovala agentura Reuters.

Institut rovněž odhaduje, že pokud bude výsledkem referenda odchod Británie z EU, bude objem britské ekonomiky v roce 2017 o jedno procento menší, než kdyby země zůstala součástí osmadvacítky. V roce 2018 pak bude menší o 2,3 procenta, tvrdí institut.

Předpověď krátkodobého dopadu se podobá prognózám některých bank. U odhadů dlouhodobého dopadu brexitu je NIESR optimističtější než britská vláda. Podle institutu je to částečně tím, že neuvažoval o dlouhodobém dopadu na produktivitu práce v Británii. Ten by byl ale zřejmě negativní.

Institut také avizuje, že pokud Británie unii opustí, sníží se do roku 2030 její HDP o 1,5 až 3,7 procenta, než kdyby v EU zůstala. Pokud Británie v EU zůstane, vzroste její ekonomika podle odhadů institutu letos o dvě procenta, příští rok o 2,7 procenta a v roce 2018 pak o 2,5 procenta.