Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Status tržní ekonomiky pro Čínu? EU se shodla na tomto

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Štrasburk - Většina europoslanců se dnes shodla, že by Číně neměl být přiznán status tržní ekonomiky. Evropa má obavy, že by ji mohlo zaplavit laciné zboží z Asie.

Čína o získání statusu tržní ekonomiky v rámci členských zemí Světové obchodní organizace (WTO) usiluje už dlouhá léta. Například německá kancléřka Angela Merkelová tuto myšlenku podporuje.

Evropská komise musí do prosince rozhodnout, zda Číně status tržní ekonomiky udělí. Pokud ano, pak by to například omezilo pravomoci EU v situaci, kdy by unie chtěla uvalit cla na příliš levný dovoz z Číny.

"Čína není tržní ekonomika, to uznávají všechny možné státy a možná i Čína," uvedl David Borrelli z pravicové euroskeptické frakce EFDD. Evropská komise podle něj musí zaručit, že budou zachovány zájmy EU.

Italská europoslankyně Alessia Moscaová z frakce socialistů hovořila smířlivěji, ale také žádala, aby nebyl status tržní ekonomiky udělen Číně automaticky. "Ten boj se nevede proti Číně. Ta je pro nás obchodním partnerem, ne nepřítelem. Je ale zapotřebí, aby v mezinárodním obchodu platily rovné podmínky," uvedla.

"Když se podíváme na statutární rovinu, zda je Čína tržní ekonomikou, tak ta odpověď je jednoznačná - není. V tuto chvíli splňuje z pěti klíčových kritérií jedno zcela a možná jedno částečně," řekl ČTK europoslanec Pavel Telička (ALDE). "Jsem zastáncem liberálního obchodu, férové soutěže, ale to není to, čemu dnes v obchodní relaci s Čínou čelíme," dodal.

I podle Miroslava Pocheho z frakce socialistů by EU Číně status tržní ekonomiky nyní udělovat neměla. "Nejen pro ocelářský, ale i keramický nebo sklářský průmysl by to bylo smrtící. Ve chvíli, kdy Čína není ochotná nechat vnější subjekty zkontrolovat, zda nedochází k dumpingu, tak nemůžeme otevřít ekonomiku levným dovozům," uvedl český europoslanec.

Podle české europoslankyně Michaely Šojdrové z lidovecké frakce se Pekingu kritéria do konce letošního roku nepodaří splnit. "Nedokážu si představit, že v rozporu s realitou přiznáme Číně status tržní ekonomiky. To by byla velká past, do které bychom se dostali," uvedla.

Témata:  Čína EU europoslanci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy