Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Speciální mince k výročí Karla IV. se vyprodala v rekordním čase, i přes vyšší cenu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: omnimedia.cz

Praha - Stříbrná kilová stodolarová mince s vyobrazením Karla IV. se vyprodala za rekordně krátkou dobu. Jeden exemplář stál téměř 40 tisíc korun a k mání jich bylo celkem 100. První polovina nákladu našla své majitele za první týden. Jak se výročí narození největšího Čecha přiblížilo, vzrostla i poptávka po prestižní minci s jeho portrétem. Druhá polovina nákladu se prodala téměř naráz, v intervalu několika hodin v noci na dnešek. Takové tempo prodeje v Jablonci nad Nisou dlouho nezažili.

Marketingový manažer České mincovny Lukáš Jokl k tomu uvedl: „Z takto enormního zájmu je vidět, že kdo koupil, neprohloupil. Emise byla striktně omezena a měla číslované certifikáty. Její sběratelská cena zřejmě již teď poskočila o několik procent směrem vzhůru. Šance ji získat od Mincovny je již pouze v případě, že někdo ze zájemců svůj exemplář odřekne."

Exkluzivní mince z ryzího stříbra s Karlem IV. váží rovný kilogram, v průměru měří 90 milimetrů a lis musel vynaložit sílu 600 tun, aby plastiku vyrazil do drahého kovu.

Její menší verze je však stále ještě k mání. V Jablonci nad Nisou ji razí z jedné trojské unce stříbra. Emisní náklad je 1 000 kusů a zájemce za ní zaplatí 1 450 Kč.

„I když všechny tyto mince mají nominální hodnotu, jako platidlo by nebyly zrovna praktické, minimálně ta kilogramová by se Vám ani nevešla do peněženky" dodává s úsměvem Lukáš Jokl s tím, že všechny pamětní mince mají podstatně větší uměleckou a investiční hodnotu, než tu nominální.

Další unikátní mince s Karlem IV.

Česká mincovna se tématu Karla IV. bude věnovat i v dalších týdnech. V tuto chvíli pracuje na zlaté dvouuncové minci se společným portrétem Karla IV. a Jana Lucemburského. Emise je plánována na červenec, rezervační systém však Mincovna na svých stránkách spouští právě dnes. Náklad je omezen na pouhých 200 kusů.

Setkání s rodovými následníky

Mincovna vydává také sérii čtyř zlatých mincí reprezentujících velké události a díla z éry Karla IV. Zlaté mince mají své patrony, kteří svůj osobní exemplář přijdou převzít k soše Karla IV. na Křižovnické náměstí v Praze.

Témata:  mince Karel IV.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy