Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Benzin opět zlevňuje, drží se pod 30 korunami

Benzinky, ilustrační fotografie
Benzinky, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Za poslední týden benzin v ČR zlevnil o osm haléřů na 29,60 koruny za litr. Nafta je levnější o pětník, motoristé ve středu v průměru tankovali litr za 28,47 koruny. Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka budou ceny pohonných hmot v nejbližším týdnu stagnovat.

Za benzin nyní motoristé platí zhruba stejně jako na začátku loňského prosince. V dubnu se dostala na 31,20 Kč/l, od té doby tak zlevnila o 1,60 koruny za litr. U čtyřicetilitrové nádrže tankování vyjde nyní o 64 korun levněji než v dubnu. "Propad cen ropy se zastavil, přičemž typ Brent mírně zdražil na 49 dolarů za barel. Česká koruna nadále pomalu zhodnocuje vůči americkému dolaru, což zlevňuje dovážené komodity," uvedl dnes Tomčiak.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Řidiči v hlavním městě zaplatí za benzin průměrně 30,59 Kč/l. Nad třicetikorunovou hranicí je Natural 95 ještě v Jihomoravském kraji. Naftu nabízejí čerpací stanice v metropoli za průměrných 29,63 Kč/l.

Naopak nejnižší průměrná cena benzinu zůstává v Pardubickém kraji. Natural 95 se tam tankuje v průměru za 29,13 Kč/l. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, kde stojí 27,81 Kč/l. Tento týden zdražily pohonné hmoty pouze v Moravskoslezském a Plzeňském kraji. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

V Rakousku je benzin nyní po přepočtu na koruny levnější než v Jihomoravském kraji. Litr naturalu stojí za hranicemi v průměru 1,07 eura (asi 27,90 korun). Nafta je také levnější, vyjde na 0,97 eura za litr, což je 25,30 koruny. Litr nafty v Německu mají u čerpacích stanic v průměru po 1,129 eura (29,45 Kč). Super E10, který je obdobou Naturalu 95, natankují řidiči za průměrných 1,339 eura za litr (34,93 Kč).

V Polsku jsou pohonné hmoty levnější než v Česku. Za litr benzinu tam nyní řidiči v přepočtu platí průměrně 26,03 Kč a za litr nafty 24,73 Kč. Nafta je oproti Česku levnější i na Slovensku, kde stojí její litr v přepočtu průměrně 25,82 Kč. Zato Natural 95 je tam oproti česku dražší, litr přijde v průměru na 29,84 Kč.

Nejdražší benzin je z porovnávaných zemí v Itálii, kde cena dosahuje 38,90 Kč. Naopak nejlevnější je Bulharsko (26,20 Kč). Důvodem rozdílů je především výše spotřební daně.

Témata:  pohonné hmoty čerpací stanice auto

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy