reklama

Oprávněné orgány, například policie se souhlasem státního zástupce a finanční a celní správy, nyní při dohledávání informací o existenci bankovních účtů obesílají desítky bank, záložen a dalších institucí. Registr podle ministerstva financí umožní na základě jednoho dotazu nejpozději do 24 hodin zjistit, ve které bankovní instituci má podezřelý subjekt zřízený účet.

Podobný systém funguje například ve Francii, Španělsku, Německu, Rumunsku a v Itálii. Zřízení takového registru doporučuje nová směrnice EU a má jej v návrhu takzvaného protiteroristického balíčku Evropská komise. Registr účtů by měl začít fungovat po 16 měsících od uvedení zákona v účinnost. Podle ministerstva to zřejmě bude v první polovině roku 2018.

Sněmovní ústavně právní výbor již dříve doporučil, aby nad vstupy do evidence dohlížela sněmovní komise pro kontrolu využití odposlechů a sledování osob. Opoziční pravice při projednávání předlohy v prvním čtení chtěla návrh zamítnout. Varovala mimo jiné před tím, že by se databáze mohla do budoucna rozšířit právě o údaje o zůstatcích na účtech.