Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lotyšsko dostalo pozvánku do OECD, už jako 35. stát

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Riga - Lotyšsko se stane 35. členem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), dnes oficiálně dostalo pozvánku. Dohodu o připojení podepíše vláda v červnu a předá ji k ratifikaci parlamentu.

Po Estonsku bude Lotyšsko druhým členem OECD z republik bývalého Sovětského svazu. "Jako členský stát OECD budeme mít příležitost řešit společně s nejrozvinutějšími ekonomikami světa nejvýznamnější globální úkoly," uvedl v dnešním sdělení lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs.

Zástupce rady OECD Marten Kokk podle agentury Reuters řekl, že pozvání Lotyšska je uznáním tržně orientovaných reforem, které země uskutečnila od získání nezávislosti v roce 1991.

OECD se naposledy rozšiřovala v roce 2010, kdy do ní vstoupilo Estonsko spolu s Izraelem a Slovinskem. Počet členů organizace tím vzrostl na dnešních 34. Nyní organizace jedná o členství ještě s Litvou, Kolumbií a s Kostarikou.

Témata:  Lotyšsko Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ekonomika firmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy