Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meziroční inflace zůstala v červenci na 2,3 procenta, odhadují analytici

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Meziroční inflace v červenci zůstala podle odhadů analytiků, které oslovila ČTK, na červnových 2,3 procenta. Český statistický úřad zveřejní údaje o červencové inflaci ve středu 9. srpna.

Tempo růstu inflace tak opět překoná cíl České národní banky, upozornil hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. "Navíc nejde o výsledek krátkodobých výkyvů, jelikož tahounem inflace jsou jádrové složky spotřebního koše, tedy jeho méně kolísavé složky, v jejichž růstu se silně projevuje svižný růst nominálních mezd," uvedl. Proti růstu cen podle něj letos zatím nepůsobí ani výnos zemědělské sklizně, protože letos zřejmě zaostane za průměrem posledních let.

I podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela předběžné odhady letošní sklizně naznačují, že byla mnohem horší než ta loňská, což indikuje, že ceny potravin by měly zůstat vysoko i ve zbytku letošního roku. "Ceny pohonných hmot klesly v reakci na propad cen ropy na světových trzích, ale jejich snížení nebude stačit na to, aby posunulo celkovou inflaci směrem dolů," uvedl.

Růst cen potravin, především mléčných výrobků a másla ale i některé plodové zeleniny, bude podle analytičky Raiffeisenbank Moniky Junicke částečně vyvážen sezónním zlevněním oblečení i nižšími cenami u čerpacích stanic. Junicke počítá v červenci s mírným poklesne meziroční inflace k 2,2 procenta.

Témata:  ekonomika inflace

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy