Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČOI dala e-shopům pokuty za 1,3 milionu

ČOI
ČOI
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Obliba Čechů v nakupování přes internet neustále stoupá. Česká obchodní inspekce (ČOI) pravidelně monitoruje dodržování zákonů v oblasti prodeje zboží v e-shopech. Oproti 1. čtvrtletí 2017 zaznamenala v tomto období nárůst zjištění téměř o 5 procent. Z 277 uskutečněných kontrol bylo ve 250 případech shledáno porušení zákonných povinností, což je více než 90 procent.

"ČOI se při kontrolách nejčastěji setkávala s porušováním zákona o ochraně spotřebitele. Konkrétně se jednalo o klamavé obchodní praktiky, které prodejci při této formě obchodování dlouhodobě používají. Provozovatelé internetových obchodů v mnoha případech neinformují spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů," uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

"Jelikož se v rámci internetového obchodování neustále rozšiřuje nabídka výrobků a služeb prostřednictvím sociálních sítí a aukčních portálů, ČOI tyto nové trendy sleduje a při kontrolách internetových obchodů na ně bude rovněž reagovat," dodal Bezecný.

Z 277 uskutečněných kontrol inspektoři ve 250 případech zjistili porušení zákonných povinností. Kontroly se zaměřily na rizikové obchody a vycházely i z podnětů spotřebitelů, kterých přišlo 1370. "Vysoký podíl kontrol se zjištěním nelze považovat za stav elektronického obchodování v rámci celé ČR," dodal mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Nejvyšší pokuty dostaly provozovatelé tří webových portálů. Hobbyeshop.cz ve výši 50.000 Kč za porušení zákonné povinnosti vytvořit podmínky pro výkon kontroly ČOI a poskytnout kontrolujícím potřebnou součinnost. E-shop mobilyatablety.cz dostal pokutu 40.000 Kč za prodej nebezpečného výrobku, který mohl elektrickým proudem poškodit zdraví spotřebitele, a okay.cz pokutu 40.000 Kč. Prodávající v době nabídky výrobku nezajistil písemné informace o vlastnostech výrobku, způsobu užití, údržbě a o nebezpečí v českém jazyce.

Témata:  ČOI (Česká obchodní inspekce) e-shopy ekonomika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy