Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnkatel Tykač povede Severní energetickou, fúze byla povolena úřadem

Miliardář Pavel Tykač
Miliardář Pavel Tykač
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil svým prvostupňovým rozhodnutím spojení soutěžitelů HALTIXAR LTD a Severní energetická a.s., v jehož důsledku získá nabyvatel nad společnosti Severní energetická výlučnou kontrolu. Spojení bylo povoleno po prošetření ve druhé fázi správního řízení a je pravomocné.

Společnost HALTIXAR je holdingovou společností, která je součástí podnikatelské skupiny, do níž dále náleží zejména společnosti Vršanská uhelná a. s., Czech Coal a.s., Czech Coal POWER s. r. o., RENOGUM a. s., Coal Services a. s., REKULTIVACE a. s. a další.

Podnikatel Pavel Tykač ovládá skupinu Czech Coal Group. Severní energetická provozuje například hnědouhelný povrchový lom ČSA, úpravnu hnědého uhlí v Komořanech a elektrárnu Chvaletice. Tykač chce spojit Czech Coal Group a Severní energetickou do jedné skupiny.

Úřad se v rámci správního řízní zabýval zejména oblastmi dodávek hnědého energetického uhlí, výroby a velkoobchodních dodávek elektrické energie, obchodu s elektřinou či výroby a dodávek tepelné energie, v nichž se aktivity spojujících se soutěžitelů překrývají nebo na sebe vertikálně navazují.

"Po zvážení všech okolností zkoumaného případu a po analýze možných negativních dopadů přicházejících do úvahy v důsledku jak horizontálního, tak i vertikálního propojení činností spojujících se soutěžitelů Úřad dospěl k závěru, že posuzované spojení soutěžitelů nevzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže na výše uvedených relevantních trzích," uvedl uohs.cz.

"Spojení do jedné skupiny umožní lépe čelit nepříznivé situaci na energetickém trhu. Abychom obstáli, bude třeba významně racionalizovat provoz jednotlivých společností," uvedl Tykač v reakci na rozhodnutí ÚOHS.

Poté, co Tykač získal podíly od dvou dosavadních spolumajitelů Tomáše Fohlera a Jana Dienstla, kontroluje nyní sto procent Severní energetické. "Zatímco Tomáš Fohler se rozhodl ukončit své aktivity v oblasti hnědouhelné energetiky, s Janem Dienstlem jsem se dohodl na pokračování spolupráce. Získá také podíl na celé skupině," popsal Tykač.

Nakolik se změny dotknou samotných zaměstnanců ve společnostech, se bude podle mluvčího Tykače Jana Chudomela teprve řešit. "Na plánu jsou jednání s odbory," řekl Chudomel ČTK. Během několika týdnů by také mělo být jasné, jak se bude nově vytvořená skupina jmenovat a jak velký podíl v ní bude mít Dienstl. Na dosavadních plánech Severní energetické těžit na lomu ČSA zhruba do roku 2022 se podle Chudomela nic nemění.

Témata:  Pavel Tykač ÚOHS Czech Coal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy