reklama

Soudkyně rozhodla, že novináři nemohou být na jednání. Odůvodnění pro veřejnost následně zjednodušila, aby nebylo prozraneno obchodní tajemství.

United Bakeries chtěli v roce 2010 prodat jeho majitelé bratři Paříkové. Zájem měl zejména Babiš. Podle žaloby, kterou má ČTK k dispozici, zaplatil Agrofert zálohu za část akcií 100 milionů korun. Fúze pokračovala do července 2012, kdy slovenský antimonopolní úřad transakci odmítl schválit, přestože český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tak o tři měsíce dříve učinil. Nakonec obchod nebyl uzavřen.

ÚOHS loni v prosinci nepravomocně souhlasil s tím, že United Bakeries může koupit lucemburská firma Moulins de Kleinbettingen. Společnost vlastní 13 výroben po celé ČR, jejím největším konkurentem je právě Penam. Spolumajitel United Bakeries Marek Pařík už loni v lednu avizoval, že svůj většinový podíl ve firmě prodá svému lucemburskému partnerovi. Pařík si část akcií ponechá a bude ve firmě působit jako poradce.

United Bakeries je přední pekárenská skupina ve střední Evropě. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Mateřskou společností skupiny United Bakeries je společnost European United Bakeries S.A. se sídlem v Lucembursku.