Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růst platů v EU bude pomalejší. Trend se dotkne i Česka

Peníze, CZK
Peníze, CZK
Foto: Pixmac

Düsseldorf - Stav ekonomiky EU se sice zlepšuje, růst reálných mezd je navzdory tomu ale velmi slabý. Německá nadace Hans-Böckler-Stiftung očekává, že by letos zvyšování platů mohlo zpomalit na pouhých 0,4 procenta z loňských 1,5 procenta.

V řadě členských zemí EU se reálné mzdy stále nacházejí na nižší úrovni než v roce 2009, kdy začala dluhová krize v eurozóně.

K letošnímu zpomalení růstu reálných mezd v EU by měla přispět vyšší inflace. V evropských zemích je dle zmíněné studie zapotřebí mnohem výraznější zvyšování mezd, které by podpořilo domácí poptávku a hospodářský růst.

Pro Česko letos studie očekává zpomalení růstu reálných mezd na dvě procenta z loňských 3,2 procenta. Na Slovensku by měl růst naopak zrychlit na 2,5 procenta z 2,2 procenta. V ČR se reálné mzdy mezi roky 2010 až 2017 zvýšily o 9,5 procenta a na Slovensku o 13,4 procenta.

S nejrychlejším růstem letos studie v rámci EU počítá v Rumunsku (o 8,3 procenta). Nejméně příznivá je prognóza pro Finsko, kde by se měly reálné mzdy snížit o 1,7 procenta. Pokles reálných mezd předpovídá studie rovněž v Belgii, Británii či Itálii.

Témata:  platy EU ekonomika CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy