Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o nové dohodě NAFTA dnes končí, byla poměrně úspěšná

Peníze, zlato
Peníze, zlato
Foto: Heraeus Metallhandelsgesellschaft

Mexiko - Při vyjednávání o budoucnosti Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) došlo v otázkách energie, malých firem a telekomunikací k pokroku. Druhé kolo rozhovoru končí v hlavním městě Mexika dnes. Další má začít 24. září v Ottawě.

23 let stará obchodní dohoda zahrnuje obchod v objemu 1,2 bilionu dolarů (29,4 bilionu Kč) ročně. "Myslím si, že jsme učinili velký pokrok," řekl Juan Pablo Castaňón, šéf skupiny Consejo Coordinador Empresarial (CCE) zastupující při jednání mexický soukromý sektor.

Zdůraznil právě pokrok v oblasti energetiky, telekomunikací, investic, zlepšení podmínek pro malé a středně velké firmy a zefektivnění celních procedur. Nejmenšího pokroku se naopak zatím podařilo dosáhnout v jednání o automobilovém průmyslu, pracovním trhu a mechanismu řešení sporů.

Vyjednání dohody o volném obchodu obvykle trvá roky. Vyjednávači nové NAFTA však chtějí ukončit současná jednání velmi rychle. Jejich cílem je dojednat novou dohodu před začátkem prezidentské volební kampaně v Mexiku a volbami v USA v příštím roce.

Témata:  Mexiko Kanada USA peníze

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy