Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tržby maloobchodů v červenci zpomalily meziroční růst

Nákupy, ilustrační fotografie
Nákupy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Jak dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy klesly v červenci reálně meziměsíčně o 1,0 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 4,6 %, stejně jako bez očištění.

Letošní i loňský červenec měly stejný počet pracovních dnů, údaje před a po očištění o sezonní vlivy se tak většinou neliší. Tržby za nepotravinářské zboží rostly v obou případech o 6,8 procenta a za pohonné hmoty o 6,5 procenta. Tržby za potraviny se po očištění zvýšily o 2,5 procenta, před očištění byly vyšší o 1,3 procenta.

Prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby se v červenci zvýšil o 15,3 procenta. Ve specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím rostly nejvíce, o deset procent, tržby za prodej počítačového a komunikačního zařízení.

Více utržily obchodníci také za oděvy a obuv, za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci a pro domácnost. Ve specializovaných prodejnách potravin se tržby zvýšily o dvě procenta a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 1,2 procenta. Naopak pokles prodeje zaznamenaly specializované prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 0,4 %, informuje czso.cz.

Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby meziročně snížily o 2,1 procenta, přičemž za prodej klesly o 3,5 procenta a naopak za opravy vzrostly o 3,8 procenta.

Témata:  tržby obchody Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy