Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vážné otázky se na druhém jednání o NAFTA neřešily

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - V druhém kole jednání o budoucnosti Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) se vůbec neřešily stěžejní otázky jako požadavek USA snížit schodek v obchodu s Mexikem či nízké mzdy v Mexiku.

Jakkoli USA, Kanada a Mexiku poukazují na pokrok, kterého dosáhly v takových oblastech, jako jsou malé a středně velké podniky, konkurenceschopnost, telekomunikace, služby či životní prostředí, žádná z těchto kapitol nebyla uzavřena. Uvedl to list Financial Times.

Zatímco USA navrhly odstranit stávající mechanismus řešení sporů, Kanada ho chce zachovat. Nicméně bližší jednání se o této věci nevedlo.

Prvořadým požadavkem Spojených států je snížit obchodní schodek s Mexikem, který dosahuje 64 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč) ročně. Jednání se však podle obchodního zmocněnce USA Roberta Lighthizera tomuto problému dostatečně nevěnovalo.

Jedním ze sporných témat, v nichž státy nedospěly ke shodě, jsou nízké mzdy v Mexiku. Podle Spojených států jsou až devadesátkrát nižší mzdy příčinou přesunu zpracovatelského průmyslu na jih od jejich hranice.

Další kolo jednání se uskuteční od 23. do 27. září v Ottawě. Pokud dohoda, která eliminovala většinu cel ve vzájemném obchodu, skončí, obchodní náklady participujících zemí stoupnou o stamiliardy dolarů a široká škála produktů od avokáda k nákladním automobilům bude méně dostupná a značně dražší, píše agentura Reuters.

Témata:  Mexiko USA Kanada NAFTA (Severoamerická dohoda o volném obchodu)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy