Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vážné otázky se na druhém jednání o NAFTA neřešily

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - V druhém kole jednání o budoucnosti Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) se vůbec neřešily stěžejní otázky jako požadavek USA snížit schodek v obchodu s Mexikem či nízké mzdy v Mexiku.

Jakkoli USA, Kanada a Mexiku poukazují na pokrok, kterého dosáhly v takových oblastech, jako jsou malé a středně velké podniky, konkurenceschopnost, telekomunikace, služby či životní prostředí, žádná z těchto kapitol nebyla uzavřena. Uvedl to list Financial Times.

Zatímco USA navrhly odstranit stávající mechanismus řešení sporů, Kanada ho chce zachovat. Nicméně bližší jednání se o této věci nevedlo.

Prvořadým požadavkem Spojených států je snížit obchodní schodek s Mexikem, který dosahuje 64 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč) ročně. Jednání se však podle obchodního zmocněnce USA Roberta Lighthizera tomuto problému dostatečně nevěnovalo.

Jedním ze sporných témat, v nichž státy nedospěly ke shodě, jsou nízké mzdy v Mexiku. Podle Spojených států jsou až devadesátkrát nižší mzdy příčinou přesunu zpracovatelského průmyslu na jih od jejich hranice.

Další kolo jednání se uskuteční od 23. do 27. září v Ottawě. Pokud dohoda, která eliminovala většinu cel ve vzájemném obchodu, skončí, obchodní náklady participujících zemí stoupnou o stamiliardy dolarů a široká škála produktů od avokáda k nákladním automobilům bude méně dostupná a značně dražší, píše agentura Reuters.

Témata:  Mexiko USA Kanada NAFTA (Severoamerická dohoda o volném obchodu)

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy