Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Produkce v českém průmyslu dál roste

Průmysl
Průmysl
Foto: Facebook

Praha - Průmyslová produkce v červenci meziročně vzrostla reálně o 3,3 %. Po očištění o sezónní vlivy klesla v porovnání s předchozím měsícem o 9,8 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 7,6 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Průmyslová produkce byla v červenci 2017 po vyloučení sezónních vlivů reálně meziměsíčně nižší o 9,8 %. Výrazný meziměsíční pokles byl ovlivněn čerpáním celozávodních dovolených ve významných podnicích. V porovnání se stejným měsícem předchozího roku průmyslová produkce vzrostla reálně o 3,3 %. Červenec 2017 měl stejný počet pracovních dnů jako červenec 2016.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +2,5 procentního bodu, růst o 17,1 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek +0,8 p.b., růst o 9,4 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +0,5 p.b., růst o 5,3 %), uvedl czso.cz.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 7,6 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se podle ČSÚ zvýšily o 8,5 procenta, tuzemské nové zakázky vzrostly o 5,8 procenta.

V průmyslových podnicích, které zaměstnávají více než 50 lidí, se v červenci meziročně zvýšil počet zaměstnanců o 1,9 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda těchto pracovníků meziročně vzrostla o 7,4 procenta a činila 31.197 Kč.

Průmyslová produkce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek -0,9 p.b., pokles o 8,0 %), výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek -0,6 p.b., pokles o 28,1 %) a těžba a dobývání (příspěvek -0,4 p.b., pokles o 14,3 %).

Témata:  průmysl ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy