Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké ekonomice se daří, inflace ale podle Fed zůstává slabá

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Americká ekonomika během července a začátkem srpna vykazovala mírné až pozvolné tempo růstu, známky zrychlení inflace ale byly i nadále slabé.

Vyplývá to z pravidelné situační zprávy o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha, kterou dnes zveřejnila americká centrální banka (Fed).

"Ceny se v celé zemi obecně zvyšovaly jen mírně," uvádí zpráva. Hlavní úrokovou sazbu Fed letos už dvakrát zvýšil, ale vyhlídky na třetí zvýšení jsou stále více nejisté. Přispívá k tomu právě pomalý růst cen, přestože ekonomika roste a nezaměstnanost zůstává nízká.

Ukazatel vývoje inflace, který preferuje Fed, v červenci zvolnil na 1,4 procenta, což bylo nejpomalejší tempo růstu za více než rok a půl. Mnohé firmy mají problém obsadit volná pracovní místa, na růstu mezd se to ale výrazněji neprojevuje, uvedl Fed.

Zvýšily se sice výdaje spotřebitelů, nicméně panují obavy ze zpomalení prodeje v automobilovém průmyslu.

Témata:  Fed ekonomika inflace USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy